Logo .
Méteo
.
.
Històrics
.
.
Atles de núvols
.
.
Glossari
.
.
infoTerrassa
.
.
.

Meteoclimatic 

.
Els núvols
.

Els núvols provocats pels vents alisis formen "celles" sobre les muntanyes.
La Gomera
Foto: Josep Sort
Els núvols, al contrari del que sovint s'ha ensenyat a les escoles, no són formats per vapor d'aigua ni són formats directament a partir de l'evaporació de l'aigua de rius, llacs o el mar.
Els núvols són formacions creades a partir de la condensació del vapor d'aigua que hi ha dissolt en l'aire quan aquest té una temperatura el suficientment baixa com per fer-lo arribar al 100% d'humitat relativa, o sigui, saturar-lo. Quan la humitat de l'aire es condensa es desprèn en forma de microscòpiques gotes d'aigua o cristalls de gel directament per sublimació; aquests cristalls són, també, de mida microscòpica.

Els tipus de núvol es mostren aquí segons l'Atles de Núvols de la Organització Meteorològica Mundial (OMM), que els classifica en deu gèneres principals basats en la forma, l'altitud de la seva base i el desenvolupament vertical. Aquests deu gèneres es divideixen, alhora, en diverses espècies. Els gèneres de núvols es classifiquen segons l'altitud de la seva base en núvols alts, mitgencs i baixos.
.
Valid HTML 4.01 Valid CSS1