Logo .
Méteo
.
.
Històrics
.
.
Atles de núvols
.
.
Glossari
.
.
infoTerrassa
.
.
.

Meteoclimatic 

.
Núvols baixos
.

Són núvols composats habitualment per gotes d'aigua (o gel si la temperatura és prou baixa), estan a la part baixa de la troposfera i s'enfilen fins a uns 2.000 metres, a excepció dels Cumulonimbus que poden arribar fins la tropopausa (13.000 metres).
.
Cumulus
.

Cumulus (Cu).

Estany de Sant Maurici.

Foto: Josep Sort
Els cúmuls són núvols separats, generalment densos i amb contorns ben delimitats, que es desenvolupen verticalment amb formes rodones, de cúpules o de torres la part superior del qual acostuma a semblar una col-i-flor. Les parts d'aquest núvol que ilumina el Sol són, sovint, d'un blanc brillant. La seva base, relativament fosca, és sensiblement horitzontal.
.
Stratus
.

Stratus (St)

Mar de núvols sobre el Valle de la Orotava (Tenerife)

Foto: Josep Sort
Els estrats són una capa nuvolosa generalment gris, amb base bastant uniforme, que pot donar plugim. Quan el Sol és visible a través de la capa, el seu contorn és clarament definit. Aquest gènere no provoca fenòmens d'halo excepte a molt baixes temperatures.
Més...
.
Stratocumulus
.

Stratocumulus (Sc)

Vall Fosca (Pallars Jussà)

Foto: Josep Sort
Els estratocúmuls són un banc o capa de núvols grisos o tirant a blancs o ambdúes coses a la vegada, que tenen gairebé sempre parts fosques, composades per lloses, empedrats, corrons, etc. d'aspecte no fibrós (excepte virga), soldats o no. La major part dels elements petits disposats amb regularitat tenen una amplada aparent superior a cinc graus.
.
Nimbostratus
.

Nimbostratus (Ns)

Vall Fosca (Pallars Jussà)

Foto: Josep Sort
Els Nimbostrats són una capa gris, sovint ombrívola, l'aspecte del qual sembla borrós per les precipitacions més o menys continuades d'aigua o de neu que, a la majoria dels casos, assoleixen el terra. El gruix d'aquesta capa és a totes les seves parts suficient per ocultar completament el Sol. Per sóta de la capa, existeixen sovint núvols baixos que poden, o no, estar soldats a ell.
.
Cumulonimbus
.

Cumulonimbus (Cb).

Terrassa.

Foto: Josep Sort
El Cumulonimbus és el núvol de tempesta per excelència. És un núvol dens i potent, amb una dimensió vertical considerable, amb forma de muntanya o d'enormes torres. Una part al menys de la seva regió superior és generalment llisa, fibrosa o estriada i, gairebé sempre, aplanada. Aquesta part s'estén freqüentment en forma d'enclusa o d'amplia melena. Per sóta de la base d'aquest núvol, sovint molt ombrívola, existeixen freqüentment núvols baixos que poden, o no, estar soldats a aquest, i precipitacions en forma de virga.
Més...
.
.
Valid HTML 4.01 Valid CSS1