Logo .
Méteo
.
.
Històrics
.
.
Atles de núvols
.
.
Glossari
.
.
infoTerrassa
.
.
.

Meteoclimatic 

.
La Pressió Baromètrica
.

Evangelista Torricelli va inventar el baròmetre l'any 1643
La pressió atmosfèrica és la força que exerceix una columna d'aire en vertical sobre el terreny. Aquesta pressió disminuex ràpidament segons augmentem l'altitud a un ritme d'1 hPa cada 8,3 metres d'ascens prop de la superfície del mar, per tant, degut a la complexa orografia de qualsevol terreny, seria molt difícil (si no impossible) representar un mapa de pressions en superfície (mapa d'isobares). Per corregir aquest "defecte" i permetre fer lectures precises tant del temps present com del temps futur, s'empra la "pressió baromètrica", que no és altra que la pressió en un indret concret però projectat sobre el nivell del mar. Així, si l'observatori d'infoTerrassa·com és a una altitud de 307 metres sobre el nivell del mar, la pressió seria uns 36 hPa per sóta de la lectura d'un mapa d'isobares (cal tenir en compte que la temperatura influeix en la pressió, o sigui que aquests 36 hPa són tan sòls un exemple aproximat).
La pressió que llegireu aquí no correspon a la pressió absoluta, sinó la pressió equivalent a si Terrassa estigués a nivell del mar.
L'anotació que es mostra al costat de la pressió ('Es manté', 'Està pujant' o 'Està baixant) indica la tendència de la pressió actual respecte a lectures anteriors. La pressió s'indicarà com 'Es manté' si la diferència de pressió de la última hora no és superior a 1 hPA.
La mesura de la pressió atmosfèrica i baromètrica es fa en hectopascals (hPa), mesura que és equivalent al milibar (mb). Abans s'acostumava a parlar de milímetres de mercuri, però aquesta unitat de mesura ja ha estat despreciada.
.
Valid HTML 4.01 Valid CSS1