Logo .
Méteo
.
.
Històrics
.
.
Atles de núvols
.
.
Glossari
.
.
infoTerrassa
.
.
.

Meteoclimatic 

.
La Humitat Relativa
.

Rosada.
Fals (Bages)
Foto: Oscar Valiente
L'aire té la capacitat de poder dissoldre, entre altres components, aigua en forma de vapor. Com qualsevol element dissolvent (que pot tenir dissolt algun component) té una certa capacitat abans d'arribar al punt de saturació. La quantitat de solut (element que es dissòl) que es pot dissoldre fins arribar al punt de saturació augmenta quan la temperatura puja. Així, si a uns 5ºC es poden dissoldre uns 5 grams d'aigua en un metre cúbic d'aire abans no estigui saturat, si l'aire està a 25ºC, la quantitat d'aigua que podrà contenir dissolta és bastant més alta, de l'ordre d'uns 27 grams per metre cúbic. Per tant, parlem que a 5ºC la humitat relativa és del 100% si conté uns 5 grams d'aigua per metre cúbic, mentre que a 25ºC i la mateixa quantitat, la humitat relativa serà molt baixa.
Si a altes temperatures, la humitat relativa és alta i la temperatura baixa sense baixar la humitat, aquesta humitat relativa anirà pujant fins que arribi al punt de saturació. Quan l'aire arriba al punt de saturació, l'aigua sobrant s'ha de desprendre, i aquesta ho fa en forma de boira, rosada o fins i tot petits plugims.

Es parla de "punt de rosada" a la temperatura en la que, si es manté l'actual nivell d'aigua en aire, la humitat passaria a ser d'un 100% i, per tant, provocaria rosada (o boira, o plugims) per eliminació de l'aigua sobrant.

Es pot fer un petit experiment per entendre-ho millor: agafem un pot i l'omplim amb aigua de l'aixeta, a temperatura ambient, i hi anem barrejant sal fins que veiem que ja no se'n dissòl més. Per tant, l'aigua està saturada de sal; ja no n'admet més. Ara, posem el pot d'aigua al foc i continuem remenant. Veurem que els granets de sal que no s'havien pogut dissoldre ja ho fan. Quan l'aigua estigui al punt d'ebullició, hi continuarem afegint sal fins que veiem que ja no se'n dissòl més. L'aigua torna a estar saturada. Ara, retirem el pot del foc i deixem que l'aigua es refredi (esperem unes hores). Quan torni a la temperatura ambient, comprovarem que al fons del pot hi ha uns petits cristalls blancs en forma de cub. Aquests cristalls són la sal que l'aigua no ha pogut mantenir dissolta a mida que s'anava refredant.
Doncs en aquest petit experiment, l'aigua representaria l'aire de l'atmosfera i la sal, l'aigua que pot dissoldre. Els cristalls de sal que es formen al fons del pot, seria la rosada o la boira.
Avís! No deixeu que els nens facin aquest experiment sense la presència d'algun adult. Hi ha perill de patir accidents.
.
Valid HTML 4.01 Valid CSS1